Café de la Reina

Connected to the foyer of an elegant luxury hotel, the Café de la Reina or “BUR-BU-JA-JA” adds a colorful and casual note to the complex. A cafeteria during the day, the space transforms into a sophisticated cocktail bar at night, the patrons immersed in iridescent aquatic colors.

A long curved green bar runs through the space, while “seaweed” camouflages the curtain wall and the mundane view of the city beyond, dissolving it into small fragments of an organic, aquatic world. Smoothly curved walls with reflecting belts, circular benches and round tables create a sensual atmosphere where space and movement interact.  

Share:

Client

Aragonia

Location

Zaragoza, Spain

Architects

Belén Moneo, Jeffrey Brock

Architects team

Andrea Caputo, María Pierres, Sandra Formigo, Andrés Barrón, Spencer Leaf and Silvia Fernández

3d model

Andrés Barrón

Service station "Dunes"

The DUNES  project proposes a large Canopy  structure spanning over the entirety of the AMENITY BUILDING  as well as the pump islands, maximizing the offering of shade in and around the spaces of greatest public use and giving the service station a singular identity. Seen from afar, the Canopy emerges from the surrounding landscape as a naturalistic form derived from the dynamic quality of desert dunes, but very quickly announces its identity as an ADNOC station with its vibrant BLUE edge and with the nearby iconic FALCON LOGO high on a totem. At night, the blue edge of the Canopy will glow and its underside will glisten, making the structure impossible to miss.

Inside the Amenity Building and OASIS, the floor surface is patterned with representations of undersea worlds, with corals, fish and fields of cool blue colors which are all reflected in the canopy ceiling. Visitors to these OASES will find themselves virtually immersed in the sea, and the refreshing cool interior of the building will suggest an ocean breeze. 

Module Types: Even as it appears free-form, the design for the DUNES canopy is rationalized and modularized. The dunes are formed by combining a series of left and right-leaning units of three different heights, each measuring 9 m x 9 m in plan and 1, 5 m in thickness. With the modules laid out in varying sequences, the overall impression is one of an organic flow. Special units on the perimeter give the whole an impression of lightness as the edge is tapered to a fine BLUE line just 50 cm thick.

Share:

Client

ADNOC

Location

Al Saadiyat Island, Abu Dabi, U.A.E

Covered area

9.072 m²

Enclosed area

3.180 m²

Architects

Jeff Brock, Belén Moneo

Architects team

Elena Barroso, Raquel Prendes, Fabrice Leray, Irene Alberdi, Andrés Barrón

3d model

Fabrice Leray

The University of El Rosario Laboratory Building

The Quinta Mutis campus in Bogotá is one of the three campuses of the University of El Rosario in Bogotá. The projected building is located on the southwest corner of the campus adding almost 25,000 m² of classrooms, laboratories and common spaces. The building will replace some temporary structures built years ago, currently used as classrooms, adding significant new area and at a much higher level of amenity.

Moneo Brock has carefully designed the project to emphasize and update the values of the University, with the goal of opening the campus and providing it with a large agora having been priority throughout the project’s development.

The taller volume of laboratories has been given the shape of a mineral outcropping that responds to the city-scape of Bogotá and its environment, while the lower volume adapts to the surrounding buildings, some of them of historical value for the city. Both shapes share common spaces and emphasize communication, facilitating the practical use of the building.

A large terrace on top of the lowest volume opens the cafeteria to panoramic views of Bogotá. This plaza-garden is not only open to the interior common spaces of the campus, but to the surrounding city and its inhabitants.

Sustainable design and flexibility were both high priorities in the design of the new building. This project is being developed by a multidisciplinary team based in Madrid and in Bogotá.

Share:

Location

Bogotá, Colombia

Gross area

270,000 sqft

Architects

Belén Moneo, Jeffrey Brock, Fernando de la Carrera, Alejandro Cavanzo

Architects team

Francisco Blázquez, Irene Alberdi

Model

Moneo Brock

3d model

Moneo Brock

Park on the River Tajo

This sustainable proposal seeks to preserve and revitalize the ecosystem of the River Tajo, recuperating this natural area for the enjoyment of all citizens of Talavera pointing out the possibility this Tajo Natural Park, beginning in Talavera, can grow, adding territories and cities in such a way that, in a few years, we could follow the river from the Guadarrama mountain to its mouth in Lisbon.


The project is understood as a series of interventions, all consisting with this promising idea. The River’s protagonism in the Talavera de la Reina cityscape will be reasserted. It will be made accessible for the enjoyment of all citizens through a series of interventions and activities that bring the natural landscape of the river closer to the city. Finally, this park could become a tourist attraction for Talavera at a national level, as a supra-municipal infrastructure, with economic and social opportunities for the whole city.


The proposed solutions and objectives include sustainable measures to improve water quality, recover the habitats and species of this section of the Tajo River, improve the landscape and enable an increase in the use of the river and its banks in forms commensurate with the conservation of its biodiversity and its landscape. Opening the project to citizen participation should furthermore serve to achieve greater knowledge of the river’s history and evolution.


It is intended that the river be for "all" in the broadest sense; allowing the growth of the vegetation and the complex of habitats specific to the place, sheltering numerous autochthonous species of flora and fauna, improving and recovering the enormously attractive scenic landscapes of the river and its fertile plain, and allowing access by the citizens of and visitors to Talavera to the shores and islands for their use and enjoyment. In short, it is about achieving a Natural and Human River Landscape Park.

Share:

Client

Confederación hidrográfica del Tajo y Ayuntamiento de Talavera de la Reina

Location

Talavera de la Reina

Architects

MONEO BROCK, BLASCO ESPARZA, EIN

Architects team

Irene Alberdi, Mathilde Noirot