Café de la Reina

Connected to the foyer of an elegant luxury hotel, the Café de la Reina or “BUR-BU-JA-JA” adds a colorful and casual note to the complex. A cafeteria during the day, the space transforms into a sophisticated cocktail bar at night, the patrons immersed in iridescent aquatic colors.

A long curved green bar runs through the space, while “seaweed” camouflages the curtain wall and the mundane view of the city beyond, dissolving it into small fragments of an organic, aquatic world. Smoothly curved walls with reflecting belts, circular benches and round tables create a sensual atmosphere where space and movement interact.  

Share:

Client

Aragonia

Location

Zaragoza, Spain

Architects

Belén Moneo, Jeffrey Brock

Architects team

Andrea Caputo, María Pierres, Sandra Formigo, Andrés Barrón, Spencer Leaf and Silvia Fernández

3d model

Andrés Barrón

vivienda familiar en Madrid
arquitectura Moneo Madrid
casa con jardin madrid
familiar house in madrid
arquitectura casa de campo madrid
casa alto standing madrid
Madrid house
proyecto arquitectonico casa madrid

Architecture Country House Madrid

For this site facing the monastery of El Escorial we designed a compact family country house, respectful of its wooded surroundings. The steep slope of the terrain conditioned the architecture and design of our project.

The plan is built on a nine square grid with a glazed interior courtyard. The lower floor is stepped, following the natural grade of the terrain. As a result, each space has an easy and direct relationship with the surrounding landscape, and the terraces to the north and south are natural extensions of the house towards the garden.

From both inside and out, the roof plane is perceived as a continuous, modulated surface whose inclination follows that of the land. Upon a simple plane a rotated square was inscribed, marking lines about which the roof was then folded. The resultant prismatic geometry is clear and direct. The house appears compact from the outside, yet spacious and lofty from within, with interior views passing through the courtyard and across fine carpentry details where hanging stairs integrate with interior woodwork, creating screens shelves and handrails.

The volume of the house cantilevers over its foundations towards the east, forming a large porch among the pines. The cantilever embodies the idea of the house: that while it is well nested in the landscape it is also oriented towards the monastery. The lightness that is provided by the cantilever helps emphasise the aspiration that characterizes this relationship.

Share:

Client

Private

Location

San Lorenzo del Escorial, Madrid, Spain

Gross area

4,434.7 sqft

Lot size

30,3000.4 sqft

Architects

Belén Moneo, Jeffrey Brock

Architects team

Íñigo Cobeta, David Gosh, Silvia Fernández, Andrés Barrón, Spencer Leaf, Brenda Moczygemba, Carlos Revuelta, Jose Galarza

Technical architect

Apartec, Francisco González

3d model

Andrés Barrón

Structural engineer

NB35

The University of El Rosario Laboratory Building

The Quinta Mutis campus in Bogotá is one of the three campuses of the University of El Rosario in Bogotá. The projected building is located on the southwest corner of the campus adding almost 25,000 m² of classrooms, laboratories and common spaces. The building will replace some temporary structures built years ago, currently used as classrooms, adding significant new area and at a much higher level of amenity.

Moneo Brock has carefully designed the project to emphasize and update the values of the University, with the goal of opening the campus and providing it with a large agora having been priority throughout the project’s development.

The taller volume of laboratories has been given the shape of a mineral outcropping that responds to the city-scape of Bogotá and its environment, while the lower volume adapts to the surrounding buildings, some of them of historical value for the city. Both shapes share common spaces and emphasize communication, facilitating the practical use of the building.

A large terrace on top of the lowest volume opens the cafeteria to panoramic views of Bogotá. This plaza-garden is not only open to the interior common spaces of the campus, but to the surrounding city and its inhabitants.

Sustainable design and flexibility were both high priorities in the design of the new building. This project is being developed by a multidisciplinary team based in Madrid and in Bogotá.

Share:

Location

Bogotá, Colombia

Gross area

270,000 sqft

Architects

Belén Moneo, Jeffrey Brock, Fernando de la Carrera, Alejandro Cavanzo

Architects team

Francisco Blázquez, Irene Alberdi

Model

Moneo Brock

3d model

Moneo Brock

Park on the River Tajo

This sustainable proposal seeks to preserve and revitalize the ecosystem of the River Tajo, recuperating this natural area for the enjoyment of all citizens of Talavera pointing out the possibility this Tajo Natural Park, beginning in Talavera, can grow, adding territories and cities in such a way that, in a few years, we could follow the river from the Guadarrama mountain to its mouth in Lisbon.


The project is understood as a series of interventions, all consisting with this promising idea. The River’s protagonism in the Talavera de la Reina cityscape will be reasserted. It will be made accessible for the enjoyment of all citizens through a series of interventions and activities that bring the natural landscape of the river closer to the city. Finally, this park could become a tourist attraction for Talavera at a national level, as a supra-municipal infrastructure, with economic and social opportunities for the whole city.


The proposed solutions and objectives include sustainable measures to improve water quality, recover the habitats and species of this section of the Tajo River, improve the landscape and enable an increase in the use of the river and its banks in forms commensurate with the conservation of its biodiversity and its landscape. Opening the project to citizen participation should furthermore serve to achieve greater knowledge of the river’s history and evolution.


It is intended that the river be for "all" in the broadest sense; allowing the growth of the vegetation and the complex of habitats specific to the place, sheltering numerous autochthonous species of flora and fauna, improving and recovering the enormously attractive scenic landscapes of the river and its fertile plain, and allowing access by the citizens of and visitors to Talavera to the shores and islands for their use and enjoyment. In short, it is about achieving a Natural and Human River Landscape Park.

Share:

Client

Confederación hidrográfica del Tajo y Ayuntamiento de Talavera de la Reina

Location

Talavera de la Reina

Architects

MONEO BROCK, BLASCO ESPARZA, EIN

Architects team

Irene Alberdi, Mathilde Noirot