image/svg+xml
This website uses cookies to enhance your experience. If you enter the website you accept their use.
design by Neil Donnelly, developer by creactivitat
image/svg+xml
×

Calle de Benigno Soto, 14
28002 Madrid

t: +34 91 563 8056
info@moneobrock.com
press@moneobrock.com
Facebook
LinkedIn
Newsletter

Moneo Brock Studio is an architecture firm characterized by the intensity of its design focus.  The Studio's principals, Belén Moneo (Harvard, 1988) and Jeff Brock (Princeton, 1985), formed their professional partnership in 1993 in New York City after receiving their Masters of Architecture from Columbia University’s GSAPP in 1991. Over the course of its 22-year history, the team has completed architectural projects ranging in scale from large public buildings to high-end domestic interiors, and has designed furniture, packaging and bathroom fixtures for industrial production. Moneo and Brock are primarily design architects, with broad experience collaborating with larger firms and consultants in the production and coordination of architectural designs from conceptualization through construction completion.  Maintaining ties with New York, the firm opened its principal office in Madrid, Spain, in 2002, where it remains today.  They are currently working on international projects in the Dominican Republic and Mexico.

Moneo Brock Studio's architects are attentive to the bond between form and function as well as the social and economic consequences of their architecture in today’s society. The team has been able to deliver projects that are carefully considered throughout from the urban scale to the interior detailing to form a coherent whole. Of paramount importance is the degree to which they imbue their projects with a legible conceptual framework that elevates the work above the mere service of building program.

In their designs one can find an individuality of approach; they never bring formulaic responses to any set of problems, but treat each project as a new beginning and as an opportunity to investigate the vocabulary of architecture: space, light, and material.  They pay great attention to the modulation of movement and of the qualities of natural light across the spaces of the projects, movement guided by light.  The material qualities of building elements, the selection of building materials as well as interior and exterior finishes, are always carefully controlled to be in concordance with the project's fundamental concept. In developing a plan that will structure a space, the studio's focus will invariably question the relationship between the interior and the outside environment, both in the sense of the projects' urban context or natural setting, and the local climate, giving broad importance to sustainable design.  

Moneo and Brock have lectured extensively on their work from Europe to the USA to China, Turkey, Panama, Guatemala and Peru, and their work has been widely published.

News

Greenwich Street Loft

The loft is located in a building that was entirely transformed into mixed commercial and residential use in downtown Manhattan.

Our intention was to create a flexible space for living and working, without depriving the area in the middle of the plan of valuable daylight, and to do so with a very low budget.  In order to achieve this, we inserted into the space two very straightforward volumes that hug the north and the south walls to house the “services” (kitchen, bathrooms, darkroom, laundry, and closets). These volumes were each given very different identities in their surface treatment, mica panels to the north and paper with silver leaf to the south.  In both cases our goal was to use the iridescent and spectral qualities of the chosen materials to liven the masses, create illusions of depth and carry light. To preserve the open feeling and the views to the outside, partitions running across the space are translucent and movable.

The lighting strategy became a critical factor to the design. Our intervention counters a very strong repetitive array of heavy beams on the ceiling with lightweight wood framing members, creating a virtual plane below the concrete that is light and diaphanous. The simple lamps are shielded from the viewers by cowls formed out of folded galvanized steel plate and Plexiglas diffusers suspended directly from the wood members.

 

Client

Private

Location

New York, USA

Building size

3,500 sqrt

Date completed

1999 Phase 1

Budget

Low

Architects

Jeffrey Brock, Belén Moneo

Architects team

Alicia Velázquez, Christian Mitman

Contractor

Tony Lee

Espacio Fundación Telefónica

This museum project for Fundación Telefónica, the cultural institution of Spain’s largest telephone company, occupies four floors in the historic Telefónica Building at the top of Madrid’s most central street, the Gran Via. To address the difficult relationships between the reclaimed spaces of the old building, we designed a central, cohesive circulation path that connects all galleries and cultural spaces on the upper floors to one another and to the street. 

Parts of five of the existing floor plates were demolished and a spiral staircase inserted in the void, weaving through an organic, sculptural form which serves simultaneously as a lateral brace for the building’s façade and structural support for the stair. 

The galleries take their form from the shape of the building. Here, the floors were stripped of everything non-essential to the structure. Columns were left exposed and the ceilings covered with a suspended metal mesh. The spaces, left bare, reveal the beauty of the existing structure and allow for the maximum freedom for exhibit-specific installations.

Client

Fundación Telefónica

Location

Madrid, Spain

Building size

68,570 sqft

Commission date

2008

Date completed

2012

Budget

9.000.000 €

Architects

Quanto Arquitectura, Moneo Brock Studio

Architects team

Andrés Barrón, María Pierres, Albert Rubio

Technical architect

Gonzalba Asociados, José Luis Gonzalo, Cristina González

Model

Moneo Brock

3d model

Moneo Brock, cincuentayocho

Structural engineer

NB35, Jesús Jiménez, Óscar Vidal

Columbia University Northwest Corner Building

Columbia University, one of the world most prestigious institutions for arts and sciences, greatly expands its capabilities with this building for interdisciplinary scientific research.  The building is located on the Northwest corner of the University’s historic Morningside Heights Campus designed by McKim, Mead and White in 1897.  It adds approximately 4.500 m2 of laboratory space and 2.000 m2 of classroom, office and study space. It also includes a 1.300 m2 research library, a 170-seat auditorium, a public café and a new entrance to the Campus and the University’s Basketball and Volleyball Gymnasium. 

Constructed above the existing Francis S. Levien Gymnasium, the site conditions posed a significant structural challenge requiring that the new building span over the 125 foot wide facility, while maintaining large open floors for laboratories, whose structural slabs needed to be stiff enough for the use of microscopes and other vibration-sensitive equipment.

This structural feat became the defining gesture of the project. By representing the structural frame on the building façade through the application of aluminum fins oriented in parallel to the frame elements, the design reveals the varied geometry of bracing elements in the resultant patchwork of light and shadow.  Even as it appears to incorporate a free arrangement of diagonal truss elements, the structural frame is in fact precisely responsive to a series of eccentric loading factors integral to the design of the building volume and to the internal distribution of programmatic elements within it. The building's campus facade is almost entirely glass, revealing the interior workings of the building and emphasizing openness and a connection to the campus community.

Besides providing critical program spaces for the University, the building also forms a new gateway to the Morningside Campus, incorporating in its northern end a fluid sequence of brightly and naturally-lit spaces along a path between the street corner and the Campus level some 10 meters higher.  All this is fit alongside elevator cores and service shafts within a constrained footprint in the building area not already occupied by the gymnasium.

Client

Columbia University , Lee C. Bollinger, President

Location

Columbia, New York, USA

Gross area

188,000 sqft

Commission date

2005

Date completed

December 2010

Budget

147.000.000 €

Architects

Rafael Moneo, Belén Moneo, Jeffrey Brock

Architects team

Benjamin Llana, Spencer Leaf, Andrés Barrón

Architects of record

David Brody Bond, Aedas, William Parson

Interior designer

Moneo Brock

Model

Juan de Dios and Jesús Rey, Moneo Brock, Rafael Moneo Arquitecto

3d model

Moneo Brock

Project manager

Turner Construction Company, Charles Whitney

Structural engineer

Ove Arup & Partners Consulting, Daniel Brodkin

Acoustical consultant

Ove Arup & Partners Consulting, Joshua Yacknowitz

Cost estimating

Wolf and Company

Enviromental consultant

Rowan Williams Davies & Irwin

Lighting consultant

Fisher Marantz Stone

Contractor

Turner Construction Company

Articulare Chimney

Geometry has always fascinated us. When the main body of the chimney and an inclined plane intersect, a second volume is created that opens, folding down to create the horizontal surface of the grill. The chimney’s oval mouth is exposed so that the fire is visible from every angle. The shape of the chimney is compact; it can be closed when the winter season is over, on the one hand staying out of the way while on the other presenting an enigmatic form bereft of signs as to its true function.

Manufacturer

DAE Chimeneas

Designers

Belén Moneo, Jeffrey Brock